YHTEISKUNNAN PALVELUT Osa 3: Miten selviämme historian vääryyksistä?
Historian vääryydet, mitä ne tarkoittavat? Kaikki me viittomakieliset kuurot tiedämme, millaista kouluissa oli oralismin aikaan. Kuten ei saanut viittoa, opettajat löivät kepillä käsille. Viittomakieltä pilkattiin ja oli myös pakkosterilointeja. Ajat ovat muuttuneet, mutta tämä kaikki…
Takaisinsoittopalvelut ovat olleet hankalia viittomakielisille, mutta mitä vaihtoehtoja viittomakielisillä on? Jos tapahtuu jotain hätää, mitä pitäisi tehdä? Haastattelut toteutettiin aluetyöntekijä Asta Tikkasen ja HUS päivystysapu, palvelupäällikkö Hanna Vainion kanssa.
Nykyään suurin osa kuuroista lapsista saa sisäkorvaistutteen. He ovat silti kuuroja ja tarvitsevat yhteiskunnalta palveluja – mutta onko niitä helppo saada? Silva tutustuu SI-käyttäjien palveluihin ja niiden haasteisiin. Haastateltavina LapCI:n toiminnanjohtaja Janet Grundström, Kelan etuuksien...
Kuntarahoituksella toimiva Kuurojen Videon ohjelmapalvelu on ollut lähes 40 vuotta merkittävä viittomakielisen sisällön tuottaja, mutta kuntien tiukentunut maksupolitiikka on pakottanut videon supistamaan palveluitaan. Mikä merkitys Kuurojen Videolla on tänä päivänä ja miksi ohjelmien saatavuus on...
Kuurosokeat ovat kiinteä osa viittomakielistä yhteisöä. Mutta ovatko he myös osa yhteiskuntaa? Millaisia palveluita kuurosokeat saavat yhteiskunnalta? Ymmärretäänkö kuurosokeiden tarpeet? Monika tapaa kuurosokean Sanna Paasosen, jolla on pitkä kokemus aiheesta.
Vaikka syntyvyys onkin laskusuunnassa, äitiyspalveluille on yhä paljon tarvetta. Millaisia palveluita viittomakieliset kuurot äidit saavat? Monika tapaa viittovan kätilön Maija-Liisa Nikulan HUS:sta.
Kun elämässä tulee vastaan paljon vaikeita asioita, jokaisen mielenterveys tarvitsee jonkinlaista tukea. Osalle riittää jutteleminen ystävien kanssa, osa tarvitsee mielenterveyden ammattilaisen palveluita. Millaisia mielenterveyspalveluita viittomakielisille kuuroille on? Monika ottaa selvää.
Väestö ikääntyy vauhdilla ja vanhuspalveluilla on yhä enemmän käyttäjiä. Mitä mahdollisuuksia yhteiskunta tarjoaa viittomakielisille vanhuksille? Monika käy juttelemassa palvelukeskus Ainolan johtaja Eeva-Marja Loukolan kanssa siitä, miten vanhukset voivat hakea kotipalvelua. Onko palvelutaloon helppo päästä ja...
Viittomakieliselle lapselle on tärkeää, että hän voi kommunikoida päivähoidossa viittomakielellä. Mutta onko helppoa saada lapselle viittomakielistä varhaiskasvatusta? Mitä vanhemmat voivat tehdä, että lapsi saa kommunikoida omalla kielellä? Mitä ongelmia voi olla?
Yhteiskunta tarjoaa kansalaisille erilaisia palveluita erilaisiin elämäntilanteisiin. Tässä ohjelmasarjassa sukellamme palveluviidakon pyörteisiin ja selvitämme, mitä kaikkia palveluita voi hakea ja saada. Ensimmäisessä osassa tutustumme vammaispalveluihin. Toimittaja Laura Lindvallin haastateltavana Tomi Holappa.
Videon tiedot
Historian vääryydet, mitä ne tarkoittavat? Kaikki me viittomakieliset kuurot tiedämme, millaista kouluissa oli oralismin aikaan. Kuten ei saanut viittoa, opettajat löivät kepillä käsille. Viittomakieltä pilkattiin ja oli myös pakkosterilointeja. Ajat ovat muuttuneet, mutta tämä kaikki on vieläkin kuurojen mielessä. Mutta halutaanko anteeksipyyntö vai jotain korvauksia ja miten käsitellä traumoja? Haastattelut toteutettiin Markku Jokisen ja psykoterapeutin Marjaana Jurvainen-Bromsin kanssa.