Merimajas tusen berättelser

Historien började 1961 när idrottsföreningen Turun Kuurojen Urheiluseura Valpas köpte en strandtomt i Kakskerta i Åbo skärgård. Snart anslöt sig Åbo Dövas Förening till verksamheten och så småningom växte det unika campingområdet Merimaja för teckenspråkiga…

Läs allt

Om videon

Historien började 1961 när idrottsföreningen Turun Kuurojen Urheiluseura Valpas köpte en strandtomt i Kakskerta i Åbo skärgård. Snart anslöt sig Åbo Dövas Förening till verksamheten och så småningom växte det unika campingområdet Merimaja för teckenspråkiga fram. Numera är Åbo Dövas Förening områdets enda ägare och har själv hand om allt underhåll. Programmet redogör för ställets långa historia fram till våra dagar.

Malmåsen (Malminharju) har varit mycket viktigt som jämförelseobjekt varje gång man funderat på service och utvecklingsmöjligheter på Merimaja. Campingområdet har bland annat övernattningsplatser för gäster med campingfordon. Man kan också bo i stugor och i tält. Under sommarperioden är Merimaja samtidigt värd för föreningens traditionella föreningskvällar varje onsdag. Campingområdets egentliga säsong sträcker sig från maj till september, men stället är öppet också hela vintern.

Timo Jarva berättar i intervjun att Merimaja också har intresserat andra än döva. Hörande har blivit väldigt skickliga på att teckna då de tillbringat somrarna på Merimaja sedan de var barn. I programmet visas alldeles unikt material ur Åbo Dövas Förenings arkiv allt från de viktigaste byggnadsskedena till invigningsfesten, som Runo Savisaari deltog i.

Programmet tar också upp smärtsamma teman, såsom framtidsutsikter och bekymmer. Många intervjuade är av den fasta åsikten att Merimaja är det sista man vill avstå i från.


Längd: 00:19

Teckenspråk: Finskt teckenspråk

Textning: Finska